1000 BOMBS/BAJONET – Infected With Friendship (CDsplit-2016, Support Underground)

1000bombs_BajonetNebolo tomu tak dávno, čo som na podobnom mieste opisoval môj nejednoznačný a skôr negatívny vzťah k podobnému formátu nahrávok. Ale na druhú stranu existujú aj vzácne výnimky z radov split albumov, ktoré mi jednoducho prirástli k srdcu. A do tejto kategórie sa prakticky ihneď zaradilo aj vzájomné „súperenie“ dvoch českých thrash kománd 1000 BOMBS na jednej a BAJONET na druhej strane barikády.

Mimochodom, tú barikádu nespomínam náhodou. Aktuálny hudobný nosič vychádzajúci pod hlavičkou Support Underground v CD a LP podobe totiž kladie rovnako dôležitý dôraz nielen na hudobnú, ale aj na vizuálnu podobu diela. A tak sa môžete pri pohľade do vnútra bookletu pokochať výjavmi z jednej veľkej, agresívnej a brutálne neľútostnej bitky, ako aj následkami, aké toto súperenie zanechalo . A to nevravím o titulnej kresbe, ktorá ukrýva tých najzásadnejších maskotov metalovej scény, Eddiem z IRON MAIDEN počnúc a pokračujúc squadrami ako MEGADETH, KREATOR, BATHORY, či D.R.I. A to som nespomenul ani zďaleka všetkých.

1000 BOMBSA čo prináša to najdôležitejšie, teda samotná hudobná náplň? Zhodnotím to jednoducho. Pre každého, kto prisahá na ten najpravovernejší thrash metal vo svojej najrýdzejšej podobe musí byť kúpa tohto nosiča povinnosťou. A hoci tak 1000 BOMBS, ako aj BAJONET majú svoj osobitý štýl, obidve tieto bandy sa hlásia úplne neoddiskutovateľne k odkazu starej thrashovej školy. Prvé slovo má trojica sústredená okolo „trollechovského“ basáka/vokalistu Asuru, pričom všetky tri príspevky sa v porovnaní s debutom „Peace Is Dead“ vyznačujú oveľa väčšou dávkou agresie, brutality a celkovej nasranosti. Celá produkcia šľape vpred rýchlym tempom, presne podľa pochodových úderov bicmana Sheafraidha, nad ktorými sa ako jedovatý toxický opar vznáša ostrý zvuk Throllmasovej gitary a Asurovhe priškrtené hrdlo pľujúce okolo seba dávky bojového plynu. A kým bolo na Bajonetspomínanom debute „Peace Is Dead“ miesto na dostatok odľahčených melódií prezrádzajúcich číru radosť z hrania samotného, „Infected With Friendship“ predstavuje 1000 BOMBS ako komando s ktorým nie je radno si zahrávať. A určite je aktuálna trojica skladieb zároveň doterajším vrcholom tvorby.

Ďalších päť zastavení patrí druhej trojici BAJONET, ktorú som až do príchodu aktuálneho splitka poznal iba podľa mena. A tak bola ich tvorba pre mňa úplnou neznámou. No zároveň musím povedať, že ich podanie thrash metalu, hoci je v porovnaní s 1000 BOMBS o poznanie jednoduchšie, obsahuje neprepočuteľné punkové vplyvy prinášajúce potrebné oživenie. Skrátila sa aj hracia doba jednotlivých trackov, ktorá sa pohybuje v rozmedzí dvoch minút, no do tohto krátkeho času dokáže BAJONET vtesnať toľko energie, že je to miestami takmer životu nebezpečné. A nie je tu zároveň núdza o nejaké to prekvapenie. Stačí sa započúvať do songu „T.W.A.R.“ a každý, kto má v krvi rozpustené sérum zvané Bathory, bude isto iste nad mieru spokojný a potešený.

Nedá sa v žiadnom prípade povedať, že by toto splitko prinieslo niečo nové. O to koniec-koncov ani jednej kapele nešlo, keďže obidve mená sa hrdo hlásia k retro podobe thrashovej vlny. No zároveň treba povedať, že „Infected With Friendship“ je kvalitným hudobným zastavením, vrátane jeho vizuálnej podoby. V tomto prípade dávam palec hore nielen skupinám samotným, ale aj labelu Support Underground.

Dagon

http://bandzone.cz/1000bombs

http://bandzone.cz/bajonet

One thought on “1000 BOMBS/BAJONET – Infected With Friendship (CDsplit-2016, Support Underground)”

  1. Zdravim. Musim tě opravit. 1000 bombs hrajou ve 4 členech. Je to vidět i na bookletu desky. Právě značnou zásluhou nové album bomb zní takhle

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *