FALLBRAWL – Chaos Reigns (CD-2015, Beatdown Hardwear Records)

Chaos ReignsPolitika labelu Beatdown Hardwear Records jde jednoznačně proti současnému trendu. Alba jsou zkrátka tou nejdůležitější vizitkou, a proto i tento digipack je opravdovým klenotem (vyhotovením i grafikou). Němci byli ostatně v tomto ohledu vždycky pečliví… Celkově tedy prvotní dojem na jedničku s hvězdičkou!

A nyní už k tomu nejdůležitějšímu. Co jsou ti FALLBRAWL vlastně zač? Protože Beatdown Hardwear se specializují výhradně na hard core a další příbuzné odnože, řeč se bude nyní stáčet tímto směrem. Nicméně kluci z FALLBRAWL rozhodně nepatří k těm nejsměrodatnějším pionýrům žánru, neboť jejich tvorba je překvapivě dosti metalová – některé skladby dokonce HC základy doslova vytlačují. Především první polovina alba mi přijde hodně načichlá death metalem, přičemž dosti osvěžujícím dojmem působí houpavé kytarové riffy, jež nemají daleko ke klasice z dílny OBITUARY. Je však třeba říci, že právě tyto prvky jsou dosti často narušovány krátkými úsečnými riffy, které posléze nedovolují „dámě s kosou“, aby se v tvorbě kapely šířeji zabydlela. Ovšem Akův vokál by se v deathmetalovém ranku každopádně neztratil, spíše by se tam vyjímal. I díky němu vyznívá tvář FALLBRAWL ještě o něco brutálněji. Příkladem budiž paradoxně úplně závěrečná skladba „…And Die“, jež působí hodně zatěžkaně a pojí syrový HC/death metal téměř se stoner metalem.

FallbrawlPravým opakem jsou ovšem skladby mnohem rychlejší, dovolil bych si tvrdit ryze thrashové, přestože feeling se jaksi stále opírá o ten starý dobrý hard core. Nicméně např. třetí track „Seelenfresser“ ukazuje, že němečtí borci nejsou nikterak zakonzervováni v jedné žánrové škatulce a nebojí se posluchače překvapovat výrazovými přeskoky. Sice se nejedná o žádné závratné experimenty, ovšem i tak vykazuje produkce FALLBRAWL dostatečnou pestrost. Těžko ovšem soudit, kam celou tuhle energickou káru posunout dál. Třeba ale kapela překvapí i na další nahrávce…

„Chaos Reigns“ není rozhodně albem šokujícím, celkově ovšem dosti výrazným. Hudební tvář FALLBRAWL je hrubě brutální, energická, skladby srší vitalitou a svou silou se snaží posluchače doslova zadupat do země. O kvalitě nahrávky ovšem vypovídá i bombastický zvuk, jehož parametrů jsem si při poslechu užíval maximálně. CD jakoby si samo říkalo o postupné zesilování.:) Zkrátka pokud máte rádi brutální metal s prvky HC, toto dílo by vás rozhodně zklamat nemělo.

ALL

https://www.facebook.com/fallbrawl376/?fref=ts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *