1914 – Eschatology of War / Für Kaiser, Volk und Vaterland (2CD-2016, Mazzar Records)

Hodně zajímavé dílo ke mně dorazilo z Ukrajiny, země, kde stále ještě neutichly boje mezi početnými skupinami osob, sorry, patent na pravdu nemám a z toho důvodu se nějakému úsudku obratně vyhnu. Nicméně začátek spojený s válečným stavem nelze v souvislosti s projektem 1914 jen tak shodit ze stolu, neboť čtyři ukrajinští muzikanti se úzce zaměřili na téma spojené s 1.světovou válkou.

Dokonce šli natolik do hloubky, že svůj projekt pojmenovali klíčovou číslicí, kolem které vystavěli dvě nahrávky, které v původním vydání spatřily prach a bídu Ukrajiny odděleně. Na výpravném 2CD se pak kapele povedlo shrnout v podstatě veškerou dosavadní dráhu a přidáno bylo i něco málo pozoruhodných bonusů. Na prvním disku nahlédneme do útrob zatím jediného řadového alba, které zavádí posluchače na pole co znamenají válečnou vřavu. Po stránce žánru lze 1914 kategorizovat jako těleso spíše blackmetalové, přestože se v jednotlivých skladbách nachází celá řada dalších metalových vlivů (nejvíce se pochopitelně jedná o death metal a doom metal). I díky tomu zní nahrávka skutečně neobyčejně, z jednotlivých skladeb je cítit tolik důležitá příběhovost. Velmi intuitivní jsou i autentické samply, jenž mají často podobu známých vojenských lidovek. Pokud máte v oblibě metalovou hudbu, scénicky laděnou a poplatnou válečným historkám, budou pro vás 1914 zajisté překvapivou alternativou. Pokud máte např. v oblibě atmosféru CD „Passiondale (Passchendaele)“ od GOD DETHRONED, jste i v tomto případě na té správné adrese.

1914_promo

Na druhém CD pokračují Ukrajinci líčením příběhu „Für Kaiser, Volk und Vaterland“, jehož odstíny se dost možná dotýkají i současnosti. Soudím tak dle symboliky skladby „Karpathenschlacht (Dezember 1914 – März 1915)“ (zde jednoznačně musím ocenit obdivuhodnou nápaditost a precizně vystavěné aranžmá). Neméně skvěle, řekněme i trochu extravagantně, vyznívá i následující „8×50 mm. Repetiergewehr M.95“, ve které Ukrajinci definitivně stvrdili náruživost a cit pro scénický metal. Dalším obsahem nahrávky jsou demáčové verze skladeb z prvního CD, jedná se víceméně o singly, kterými 1914 před třemi lety vstoupili do undergroundového světa. Bezesporu velkým překvapením je předělávka „Something in the Way“ od NIRVANY, což na oko může působit jako totální přelud, avšak opak je pravdou. Právě z této pošetilosti Ukrajinci vytvořili úctyhodnou funeral doomovou elegii, poctu všem padlým vojákům…

Příběhy ze světa válek nejsou v metalovém prostředí žádnou novinkou. Pokud se však k nastolenému tématu přistoupí s patřičným zaujetím, lze se i tak dočkat hodnotného hudebního zážitku. 1914 tohle všechno dokázali a svůj exkurz metalového dějepisu dotáhli na hodně slušnou úroveň. Reprezentativnímu příběhu nechybí nic extra zásadního. Zajímavé nápady, košaté kompozice, rozličné nálady, parádní zvuková kvalita a navrch překrásně zpracovaný digipack, jenž zážitek z díla o to víc umocňuje. Kvalitní prácička a pro mě osobně velké překvapení.

ALL

https://x1914x.bandcamp.com/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *