1000 BOMBS – Hrajeme vždy naplno a energicky!

CzechROZHOVOR s Asurou ohledně jeho nové kapely!

Zdar.Napriek tomu, že 1000 BOMBS tvoria ostrieľaní a na scéne dávno etablovaní hudobníci, predsa len existencia tohto projektu ešte možno nebude veľmi známa. Tak ťa na začiatok poprosím o vysvetlenie dôvodov jeho vzniku.
Metal! Zdravím, Dagone! A také zdravím všechny maniaky, kteří se pustili do čtení tohoto rozhovoru. 1000 BOMBS bych raději přirovnal k právoplatné kapele než projektu. Ale to jen na okraj. Vznikli jsme v říjnu (Októbri) 2012, důvodem ke vzniku bylo jen to, že jsme se cítili málo herně vytíženi v TROLLECH. Prostě jsme chtěli hrát více koncertů, což s ohledem na Morbivodovu práci, nebylo s TROLLECH možný.

Ako som spomínal, 1000 BOMBS tvoria hudobníci známi z účinkovania v UMBRTKA, STÍNY PLAMENŮ, MYTHOPOEIA, atď. A všetci traja ste sa už stretli v TROLLECH, kde po vašom boku stojí ešte Morbivod. Bolo od začiatku jasné, že 1000 BOMBS budú bez neho?
Ano, již od začátku bylo jasné, že Morbivod v 1000 BOMBS hrát nebude z výše uvedených důvodů v předchozí odpovědi.:) A samozřejmě to není nic proti Morbivodovi a jeho osobě :), jsem přesvědčen, že to plně chápe a podporuje nás. Byl se i několikrát podívat na našem koncertě.

Mimochodom, 1000 BOMBS je zaručene originálny názov, ktorý určite nie je len tak prehliadnuteľný. Kto prišiel s týmto nápadom? Alebo bolo vašou snahou, aby ste v každej hudobnej zbierke obsadili popredné pozície spolu s 1349? 🙂
– Díky za pochvalu. Je to přesně jak říkáš o 1349, být v popředí v každé sbírce. Asi tak – hledali jsme nějaký zajímavý název, který by se dobře zapamatoval a jen tak se nepřehlídnul. Napadali nás věci jako: DEMOLICA, FUNERATHOR nebo EVI MESSRSCHMITT. 🙂 A pak to přišlo! Do mysli se jednoho dne vloudil název 1000 BOMBS. Kontroloval jsem různě na netu, jestli nějaká kapela funguje pod tímto názvem. Naštěstí ne. Všem se název líbil a bylo odhlasováno.

Pre mnohých fans bude možno v porovnaní s tým, čo produkuje Trollech prekvapením hudobné smerovanie 1000 BOMBS. Prečo práve thrash? Tento štýl je vo svete posledných pár rokov na vzostupe, no tento trend akoby obchádzal slovenské a české zeme. Čim si to vysvetľuješ?
Nad tím jsme dlouho nedebatovali. Když jsme se bavili o založení 1000 BOMBS a stylu, co bychom chtěli hrát, jednohlasně padlo slovo: Thrash. S Throllmasem jsme na tomto stylu vyrůstali, zanechal v nás hluboké stopy z našich mladších let. Proč se naším zemím vyhýbá opravdu netuším. A ani po tom nijak nepátrám. Třeba to lidi nezajímá. 🙂

1000BOMBS_promo1Beriete 1000 BOMBS iba ako vedľajší projekt, pričom hlavná priorita bude aj naďalej Trollech, alebo sú obidve zoskupenia plnohodnotné a rovnocenné ?
Určitě nebereme 1000 BOMBS jako vedlejšák. Je to plnohodnotná kapela a je na stejné „výši“ jako TROLLECH. Jelikož s TROLLECH hrajeme méně, je známější a má větší fanouškovskou základnu, pro 1000 BOMBS je teď priorita hrát a ukázat se.

Prejdime teraz k vášmu demu. Ako prebiehalo samotné nahrávanie? Z koľkých skladieb ste vyberali tie tri, ktoré nakoniec na nahrávke skončili? Alebo ste toho nahrali aj viac, pričom ostatné songy použijete niekedy v budúcnosti?
– Demo vznikalo zároveň s nahráváním materiálu na debutní album. Použili jsme songy, jenž jsou takovým poznávacím znakem kapely. Tyto tři věci budou samozřejmě i na debutu, celkem jsme zaznamenali osm věcí. Nahrávalo se u nás ve zkušebně v Plzni a část KSV Studios v Praze u Sheafraidha. Samozřejmě v pohodové atmosféře.

Ako tvoríte samotnú hudbu? Je to záležitosť jednotlivých členov, alebo sa kompozície rodia za účasti všetkých hudobníkov?
– Tak nějak všichni. Třeba jsme u mně doma s Throllmasem nahráli nějaké riffy, to pak poslali Sheafraidhovi. Připravil si bicí, sestříhal, udělal kompozici a pak jsme to sezkoušeli. Je to práce nás všech. Debatili jme co a jak. Třeba Sheafraidůnv nápad byl, používat ve skladbách samply a různé zvuky. Pak jsme ho zase s Throllmasem museli krotit, protože to znělo jako něco od SAMAEL. 🙂 Všeho s mírou…

1000BOMBS_promo3Na deme ste použili angličtinu, čo je zase (oproti TROLLECH) jedna zo zmien. Z akého dôvodu?
Bych řekl, že z mojí lenosti 😀 Nechtěl jsem se s texty tolik patlat. Aby to zase nevyznělo, že jsme je odflákli nebo že nejsou pro nás důležitý. Ba naopak. Ale nechtělo se mi pracovat s češtinou jako takovou – zasazovat slova do rytmu, hledat správné výrazy a podobně. V tomto ohledu je to s angličtinou mnohem jednodušší. S překladem nám velice vypomohl SKYLAND z kapely KILL! KILL! KILL!, za což mu patří náš velký dík. A samozřejmě máme ambice oslovit fans nejen u nás, ale i zahraničí.

Hudba 1000 BOMBS je určená hlavne na živú prezentáciu. Za akých podmienok vystupujete naživo a v čom si myslíš, že sú vaše koncerty jedinečné v porovnaní s inými bandami?
Hrajeme za cesťák plus něco k tomu. Velké honoráře teprve přijdou :). A v čem jsme jiní? No ty vole, jsme nejlepší – METALLICAhadr :-). Hrajeme vždy na plno, energicky, živelně. Snažíme se strhnout lidi k řádný pařbě. Pobavit se, užít si to. Ale to musí fans posoudit sami.

V súčasnej digitálnej dobe sú klasické hudobné nosiče na ústupe a stávajú sa skôr zberateľskou záležitosťou. Vy ste debutové trojskladbové demo vydali v CD podobe. Aký je tvoj vzťah ku skutočným nosičom? Preferuješ CD, LP alebo MC? V čom vidíš prednosti jednotlivých médií?
K fyzickým nosičům je můj vztah velmi kladný. Kupuji CD, LP i MC. Některé věci mám ve všech podobách. Ale co se týká šiřitelnosti, tak v tomto ohledu nemá internet konkurenci. Osobně si nedovedu představit, že k muzice nemám booklet. To k tomu prostě patří. A že některý obaly za to stojí. Samozřejmě je asi doba walkmenů a discmanů pryč (LPmany nikdo nedělal), ale originál CD, LP nebo MC je prostě originál. CD se dá přenášet, má dlouhou výdrž. LP zase mají krásné velké obaly a MC tě dokážou řádně nasrat, když se ti zamotá pásek. 🙂

1000BOMBS_promo6Ešte k predchádzajúcej otázke. Okrem hudobníka si určite aj hudobný zberateľ. Koľko kusov má tvoja zbierka a čo z nej považuješ za najväčší klenot?
Naše sbírka doma má něco kolem 800 originál CD, přes 200 MC a asi 70 LP. A každý měsíc něco přibývá. Něco jsme zase vyhodili nebo darovali. A největší klenot? Na to se nedá jednoznačně odpovědět, máme doma povícero „klenotů“.

 Debutové demo je skryté pod štýlovým obalom. Ten „smejúci sa“ výraz mi trochu pripomína obal BLACK SABBATH – Dehumanizer, čo nie je v tomto prípade nič iné ako náhoda. Ak si však porovnám napríklad taký obal ROOT – The Temple In The Underworld a debut BATHORY, tam sa už dá o náhode ťažko hovoriť . Je podľa teba možné prísť v dnešnej dobe s absolútne originálnym coverom? A čo považuješ v tomto smere za svoj osobný top?
– Tak to Tě asi trošku zklamu. Obal na demo byl inspirovaný trikem od společnosti Sonor, které nosí Sheafraidh s hrdostí ROOT ani BATHORY by mně nenapadli. S originálním motivem na cover je to těžký. To snad ani není možný. Ale třeba hodně hezky zpracovaný je limitovaný obal k poslední desce MAJSTER KAT – Memento. To je opravdu pěkná práce a svým způsobem originální. A můj top? To je taky těžký. Tak tedy ně z mála: BATHORY – Under the sign…, Blood Fire Death, Hammerheart, Twilight of the gods; DEATH – Spiritual healing, TIAMAT – Astral sleep, Clouds, Wildhoney; UTUMNO – Across the horizon a končím, protože bych pokračoval dál….

Teraz trochu k budúcnosti. Čo chystáte s 1000 BOMBS ďalej? Bude vonku debutový album čoskoro? Máte už v tomto smere jasné, kto bude prípadný vydavateľ?
Podle posledních informací by mělo být album venku v září (September) 2014. Mělo by vyjít na všech dostupných nosičích. CD vyjde u Ketzer Records, MC u jedné francouzské firmy a LP se ještě jedná.

1000bombs_PNeoddeliteľnou súčasťou podpory tej ktorej kapely je samozrejme merchandise. Ako je to u vás?
Merch samozřejmě patří k dalším věcem, která by kapela měla mít. My fanoušky nechceme v ničem ošidit, no a merch,  ten my máme. 🙂 Máme trika, nášivky a buttonky (placky). Vše je možné objednat na našem mailu nebo na našem Bandcampu: http://1000bombs.bandcamp.com/merch

V recenzii na vaše demo som spomenul aj fakt, že druhá skladba „Zombie Syndrome“ mi svojim melodickým refrénom pripomína prastaré umenie RUNNING WILD. Vidíš to podobne? Čo všetko je pri tvorení nových skladieb vašou inšpiráciou? Nemyslím iba hudobne, ale celkovo?
RUNNING WILD, jo? 🙂 Já to vidím opět jinak . Mně to zase připomíná SACRED REICH. Ale to je jedno. Tenhle song složil Throllmas a kde bral inspiraci, netuším. Inspirací je mnoho věcí, někdy i maličkosti. Válka, svět a lidi (který nás serou – o tom je právě Zombie Syndrome) kolem nás, pivo, ufouni – vetřelci. Některý věci jsou inspirovány vážnými událostmi, jindy jde o recesi a srandu.

Thrash si svoje zlaté obdobie prežil v druhej polovici 80-tych rokov, aby sa teraz vrátil v podobe retro vlny. Myslíš, že bude nasledovať podobné obdobie, aj čo sa iných štýlov týka? Kam sa bude podľa teba uberať metalová hudba ďalších (povedzme) desať rokov?
Hmmmm to skoro filozofická otázka? Jiné styly můžou mít podobnou retro vlnu a nebo taky ne. Heavy Metal taký prožívá svou renesanci. I old schol death metal. Mně osobně by se líbila retro vlna švédskýho death metalu. Něco jako CARNAGE, DISMEMBER, starý ENTOMBED, starý TIAMAT, starý DARK TRANQUILLITY nebo AT THE GATES. Jaký bude směr? Prostě si to pojede tak nějak samo. Budou kapely a fanoušci, kteří budou hledat nové věci, pokoušet se najít jinou zajímavou cestu a budou tu stále ti, kteří budou poslouchat, hrát a vyhledávat ten „old school“. Spíš mám obavu o labely a tištěný ziny. Vzhledem k tomu, že stále klesá zájem o hudební nosiče, jejich budoucnost je opravdu nejistá. Snad se najde něco, co bude vyhovovat tak nějak všem. A doufám, že se nedožiju toho, abych chodil na nějaký internetový koncert. 🙂 Tím myslím, že se naloguju na stránku a uvidím hrát kapelu v nějaký místnosti bez lidí a koncert pojede online. Bych asi blil. 🙂

Vďaka za rozhovor. Niečo na záver…
Díky za otázky, podporu, recenzi a všem, kdo tento rozhovor četli. Asi bych měl napsat něco jako: choďte na koncerty, kupujte CDs a vinyly, podporujte kapely a tak podobně… Ale to snad každý správný metal maniak dělá, ne?!? 🙂

Dagon

http://bandzone.cz/1000bombs

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *