1000 BOMBS – Sentenced To War (CD – 2023, Ketzer Records)

Přibližně po deseti letech se vrací 1000 BOMBS s novou nahrávkou, jež navazuje na striktně thrasmetalový debut „Peace Is Dead“. Pokračování je ovšem výrazně posunuté směrem k death metalu, byť stylistika ryzího thrashe vystrkuje ušiska z poza všech válečných trosek. „Sentenced To War“ je počin, ze kterého primárně cítím entuziasmus a obrovské nadšení. Hrůzy války jsou popisovány samozřejmě s nadhledem, ostatně všichni zainteresovaní mají už něco odžito a mohou si ledacos dovolit. Co skladba, to óda na „basic metal“, stylistiku, tradiční kulturu atd.

Jak si CD pustíte, hned po první skladbě vám musí být jasné, že na nějaké překvapení či inovace se tu hrát nebude. „Sentenced To War“ je pro mě jakýmsi dokonalým „filmem pro pamětníky“, jemuž v tom hlavním nechybí vůbec nic. Kdo tohle všechno zažil, musí být zákonitě do „filmu“ vtažen chtě nechtě. Stalo se to i mně, přestože jsem ve své podstatě rád, že v tom nejlepším album končí. Dvaatřicet minut je tak akorát, přičemž každá položka má svým způsobem „hitový potenciál“.

Tradiční kytarový „šicí stroj“ pochopitelně vévodí všem skladbám, tu a tam se objeví nějaká ta vkusná vyhrávka, která pročísne válečnou vřavu. Asurův vokál je řádně nakřáplý a agresivní, ale zároveň mu je rozumět každé slovo (to stejné platí i pro kytaristu Throllmase). Veškeré slogany, které najdete v textech, si tak můžete s partičkou bez problému zazpívat. V tomto ohledu boduje nepochybně úvodní střela „Rise To Kill (With Iron Will)“, dále lze v dobrém počítat i s titulní „Sentenced To War“ (tu považuji za vůbec nejlepší track). O jistém nadhledu svědčí i zařazení halekačky „Pilsner Thrashquell“, rozkodrcané punk-thrashovky, za kterou by se nemuseli stydět ani THE EXPLOITED.

Řekl bych, že striktní cílová skupina přijme novinkový počin 1000 BOMBS bez problémů. Nicméně kluci budou stejně spíše koncertní kapelou, jestli to tak mohu říci. Chápu to dokonce tak, že potřebují mít „svůj METAL“ k tomu, aby si mohli se svými věrnými zaburácet jako za starých časů. Ať plamen metalu nikdy nepohasne!

PS: „Borci, máte můj obdiv. Když deska hraje, úplně to se mnou lomcuje. Tuhle muziku mám v krvi od dětství. Dneska už se ale k tomuhle ranku vracím skutečně jen okrajově. Kurva… ale teď by chuť na něco i byla…“ 🙂

Skladby: Rise to Kill (With Iron Will), Around the Barbed Wire Fences, Sentenced to War, Friends from the Trench, Towards a Living Hell, Pilsner Thrashquell, Fire Takes Us All, Revelation of the Fallen, Memoriae

Sestava: Asura – baskytara, zpěv; Throllmas – kytara, zpěv; Vojtěch „Blackwild“ Černý – kytara, zpěv; Sheafraidh – bicí

ALL

https://www.facebook.com/1000bombs

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *