1000 BOMBS: Pořád jsou mezi námi zm.di! Kdyby byli na světě všichni metalisti a rockeři, tak bychom se jen hádali, která deska je lepší

Uteklo skoro deset let a metalisté 1000 BOMBS se hlásí se svou druhou řadovou deskou. Pardálové, kteří to umí roztočit, se znovu vydali na bitevní pole a na „Sentenced to War“ ještě více zhrubli. Thrashmetalová vlna je stále nezbytnou ingrediencí, nicméně nový matroš tíhne spíše k death metalu. To ale s určitostí není nic proti ničemu, fanoušek „hudebního kovu“ i tuto jakost zajisté ocení. O tom, jak se všechno podruhé seběhlo, jsem si virtuálně povídal s plzeňským matadorem Asurou (baskytara, zpěv).

Asuro, jsem rád, že opět můžeme zdravě „porozhovorovat“.???? Jak se máš a co je u tebe nového? Vstup do nového roku u tebe proběhl v pohodě? Jaké hudební nosiče jsi našel pod stromkem?
Ahoj Alle, díky za rozhovor po „pár“ letech. 🙂 Díky, mám se fajn. Všichni blízcí jsou kolem mě zdraví, takže jsem i já spokojen. Rok 2024 jsem začal angínou, takže v podstatě nic moc. Ale víš jak, co tě nezabije, to tě posílí.????

No a Vánoce bez Metalu jsou smutný, takže tam něco málo bylo. 180G vinyl KING DIAMOND – The Eye a triko OBITUARY – Slowly We Rot, který chci od svých 14 let. Takže jsem si počkal 31 let, ale je to doma. Konečně! ????

Na úvod mě zajímá, na jaké bázi 1000 BOMBS vlastně fungují. Novinkové album jste vydali takřka pod devíti letech… Jak dlouho jste ho připravovali? Ve tvém osobním žebříčku jsou nyní 1000 BOMBS na prvním místě?
Noooo, pokud je vše v pořádku, tak se snažíme 1x týdně sejít, zkoušet, pokecat, rozebírat a řešit věci kolem kapely a skládat. Takže v tomhle zádrhel nevidím. Jak už jsem několikrát zmiňoval, 1000 BOMBS nás neživí, jsou koníčkem. Sice pořádným, ale pořád koníčkem. Pro mě teď jsou „Bomby“ na prvním místě.

Album jako takové jsme dělali asi 5 nebo 6 let velice pomalu a průběžně. Nejhorší na tom bylo asi to, že bylo studio zadarmo. 🙂 Netlačí čas, tím vlastně ani finanční stránka, nic tě nenutí do toho pořádně šlápnout. A když se začalo něco dít, tak do toho přišlo placené nahrávání kapel PANYCHIDA, INFERNO, SHAMPOONKILLER, MALEPHYR a já nevím co ještě. „Bomby“ šly do pozadí. Logicky.???? Vojta si mezitím natočil výbornou desku s jeho kapelou BRANN – Odcházení.

Pak je tu ještě koncertování. Kromě „Bomb“ něco málo s TROLLECH. Vojta s LAID TO WASTE. A Sheafraidh s PANYCHIDOU (v ten čas než skončil), INFERNO, STÍNY PLAMENŮ, WAR FOR WAR a UMBRTKA. No a ten čas prostě letí a letí.????

Jak vlastně vznikl název 1000 BOMBS? Nebojíš se, že byste brzy mohli mít v dnešní „korektní době“ s tímto pojmenováním problémy? Už něco bylo? ????
To jsem Ti neříkal? 🙂 Nad jménem jsme „špekulovali“ poměrně dost. Padaly názvy jako FUNERATHOR, BOMBARDER – ale to už je kapela ze Srbska, EVIL MESSERSCHMITT nebo třeba DEMOLICA – čti c jako k. ????

Ale pořád to nebylo ono. Mně se třeba líbí názvy kapel H-BOMB, BOMBS OF HADES nebo GAMA BOMB a pořád jsem si s tou myšlenkou hrál. Až to jednoho nějak naskočilo – 1000 BOMBS. Hned jsem si sednul k PC a najel na Metal Archives, zadal název a čekal, jestli taková kapela je. NEBYLA! Psal jsem klukům, název se líbil. Tak hotovo. Žádný problémek nebyl, zatím. Čekám, kdy to přijde. 🙂 Spíš nám lidi komolí název. ????

Za svůj život sis jako muzikant vyzkoušel hned několik hudebních žánrů. Co tě ovšem fascinuje na žánrové klasice, která je pro 1000 BOMBS typická? Jako posluchač dáváš nyní přednost právě old school metalu?
Vždyť jsem na tom vyrůstal a celou pubertu v tom prakticky jel. Vždyť koncem osmdesátých let, a řekněme do roku 1998, vycházely samý zásadní desky. Co deska, to pecka.

Mě baví ta autentičnost. Nikdo se s tím vyloženě nepáral, některý zvuky kytar a desek vznikaly prakticky náhodou nebo spíš šťastnou náhodou. Mělo to zkrátka šťávu, drive, koule a hlavně – NÁPADY. Dodnes jsou některý desky doslova nadčasový, nikdo je nepřekonal. Vyloženě přednost old schoolu nedávám. No, i když…????Jako posluchače mě osloví jakákoli deska, která má, nebo musím cítit, jak to říct, něco jako „pátý element“. Prostě musí pro mě mít určitý „feeling“.

Je cílem 1000 BOMBS prezentovat se právě jako „old school“ band? Je nějaké kritérium, kterého se chcete držet stůj co stůj? Jaký prvek v tvorbě 1000 BOMBS považuješ za naprosto klíčový?
Bude to znít jako klišé, ale my jsme se nesnažili za každou cenu znít jako old school. Dělali jsme to, co nás bavilo, a cítili jsme, že je to tak správně. To je jedno z kritérií, aby nás to bavilo a naplňovalo. Další kritérium můžu dát, aby naše muzika měla hlavu a patu. Nápad, nějakou rozmanitost a třeba i nějakou srandičku.

Mám pocit, že hrajte dost koncertů, často vidím jméno 1000 BOMBS na různých plakátech či letácích. Je pro vás živé hraní zásadní věcí? Jak složité je pro kapelu vašeho formátu dostat se na nějaký zavedený festival?
To my zase takový pocit nemáme. 🙂 Koncerty nás baví a věřím, že fans, kteří nás viděli naživo, to potvrdí. Mohlo by akcí být i víc. Žel, nemáme nikoho, kdy by byl jakousi „šedou eminencí“ a domlouval nám akcičky. Na to už nám z různých důvodů (pracovních, rodinných a jiných) moc času nezbývá. Možná je to škoda, možná to tak má být a raději nad tím moc nepřemýšlím. Protože když si to v sobě rozeberu, tak se vždy naseru.???? Dostat se na nějakou akci je a není těžký, záleží, co chceš. A co tomu chceš obětovat. Kapel jsou tuny, organizátoři si mohou vybírat, lidi taky, tak je to asi OK.

Zkus nám nyní „Sentenced to War“ v krátkosti představit? Jakého posluchače by podle tvého soudu měla uspokojit?
Udělám to trochu „šalamounsky“. ???? Teď na chvíli nebudu odpovídat já, ale dám sem zkopírované komenty fans k naší desce, které jsou na YT kanálu „New Wave Of Old School Thrash Metal“:

„One can hear they play together for a long time. Fast, heavy,groovy. True Old School Sound.“

„This album is excellent!“

„Wtf is this. I feel like I been transported back in time to 1989/90 the glorious days of the old school Death metal, it has been a long time since I listen old school death metal with this tremendous quality . Thanks for uploading this gem man.“

Jaké největší rozdíly spatřuješ mezi vašimi dvěma řadovkami? Na co jste při nahrávání kladli největší důraz?
Pokud pominu čas a délku nehrávání… ???? První věc, která je na poslech jasná, je změna způsobu zpěvu a zvuk. A u zvuku bych i zůstal. Na ten jsme měli velký nároky. Z původního ladění na D jsme se ještě podladili o půl tónu na C# (Cis). Chtěli jsme, aby vše znělo syrově a zároveň čitelně, mohutně, aby to mělo tlak. To byla menší alchymie. A tady bych chtěl poděkovat Vojtovi s Sheafraidhem, že to dokázali.

Také jsme dělali předprodukci, abychom si ujasnili, kde co bude, jak budou nebo nebudou skladby fungovat. Takže se vše vlastně nahrávalo několikrát. A dvě skladby jsme vyřadili, budou se upravovat. Uvidíme.

Jakým způsobem vznikla hymna „Pilsner Thrashquell“? Stojí za ní nějaký speciální příběh?
„Pilsner Thrashquell“ je skladba, která je na desce výjimka. Je ve stylu old school speed a thrash metalu. Inspirací pro mě byla skladba od HELLOWEEN – Save Us. A s Vojtou jsme ji dodělali. Je to vzdání holdu všemu, co mám rád. Metalu, pivu Pilsner Urquell, mému rodnému městu Plzni. Fotbalovému klubu Viktoria Plzeň, opravdovým kamarádům a fans. Půjčili jsme si také notoricky známou melodii z old school filmu pro děti Ať žijí duchové. Nejenom že je srandovní, ale taky se jeden čas ozývala i z kotle plzeňských Ultras.????

Válečná tematika bývá často součástí metalových nahrávek, řekněme, že je to taková klasika ve spojitosti s daným žánrem (death/thrash). Co ale toto všechno znamená pro 1000 BOMBS? Nadhled, nebo berete vše opravdu vážně, i se všemi těmi hrůzami, jež jsou součástí každé války?
Téma války je vlastně, dá se říct, prakticky pořád aktuální. Není historické období v dějinách lidstva, kdy by byl klid zbraní. Žel je to zcela určitě nevyčerpatelná studna námětů.

Nedělám si iluze, že by všichni naši fans, aniž bych je tím chtěl podceňovat, čtou naše texty. Některé jsou vážné o vážných věcech, které se opravdu staly. Jako třeba song „Tunnel Rats“ nebo na nový desce „Rise To Kill (With Iron Will), která se zabývá použitím atomový bomby. Pak jsou texty o válce s nadsázkou. To je třeba „Don´t Trust The Aliens Save The Beer“, kde se bráníme mimozemšťanům, kteří nám přiletěli vysát pivovary.????

Spíš je smutná celá podstata. Jsme tu jen krátce, někdo opravdu sakra krátce, a umíme si během vteřiny vzít to nejcennější – ŽIVOT. Nebo se nechat pořád nějak ovládat, něčemu nebo někomu se podvolovat – to bylo třeba vidět při nesmyslných opatřeních během covidu. Pořád jsou mezi námi, jak to slušně říct, zm.di????, kteří chtějí něco nebo někoho ovládat. I to je v našich textech.

Kdyby byli na světě všichni metalisti a rockeři, tak bychom se jen hádali, která deska je lepší, na jaký koncert nebo fest vyrazíme. A pak skončíme u piva a v objetí, že je to tak úplně nejlepší.????

Která kapela podle tvého soudu umí nejlépe líčit válečné vřavy metalovými prostředky?
My!????

Pro mě kapela všech kapel BATHORY a deska „Hammerheart“. Z té je cítit ten dobyvačný a hrdý duch vikingů. Zvuk jako když chrastí drátěná košile. Pak určitě BOLT THROWER a následníci v podobě MEMORIAM. Také musím zmínit SODOM a jejich desky „Persecution Mania“, „Agent Orange“, „Taping The Vein“ nebo „M-16“.

V polovině osmdesátých let nebylo thrashmetalové kapely, která by neměla alespoň jeden song o válce. Řešily se jaderný hlavice, válečná zvěrstva, Vietnam, Blízký východ, studená válka atd. Ten seznam by byl hooodně dlouhý.????

Album vám vydala německá firma Ketzer records, se kterou spolupracujete dlouhodobě. Jste s nimi v permanentním kontaktu? Je v dnešní době stále výhodou, když vám desku vydá takovýto label?
On to není úplně release Ketzer Records. My jsme tu desku pojali jako dárek pro Alexe. On nedal ani cent.???? Za ta léta podpory z jeho strany si to zasloužil na 666%. V kontaktu jsme pořád, řekl bych, že se z nás za ta léta stali kamarádi a snažíme se vždy sejít.

Výhoda je jen asi jediná, ale velice důležitá, Alex má kontakty a dokáže svá vydání dostat mimo Evropu. A ještě k tomu, blázen, pořád jezdí prodávat na festivaly v Německu. Za to má od nás ohromný respekt a obdiv.

Jaké jsou vaše plány pro rok 2024? Plánujete nějaké akce na podporu nového alba?
Určitě koncerty. Už máme domluvené hraní na letních festech – konkrétně ETEF ve Volyni a taky se objevíme na BASINFIRE ve Spáleném Poříčí. V nejbližší době nás čeká akce ve Valašských Kloboukách THRASH NEBO BĚŽ, kterou pořádají šohajové z REFORE. Pak v dubnu Brno a další… Data budou na našem FB. Metal!

ALL

https://www.facebook.com/1000bombs

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *