Чёрные Озёра – Горечь (CD-2015, Deleting Soul Records)

ГоречьNázev kapely v azbuce a tudíž další výprava do Ruska. Jak se zdá, zásobárna tamních kapel je v současné době k nevyčerpání a já sám mohu slíbit, že se na stránkách Rumzinu objeví ještě další party, o jejichž existenci jsme tady u nás nikdy neslyšeli. To stejné s určitostí platí i o Чёрные Озёра (Chernye Ozera – nebo-li „černé jezero“), kteří fungují od roku 2008 a za sedm let se jim podařilo vyprodukovat šest řadových nahrávek, přičemž „Горечь“ přichází na řadu po dvou letech pauzy. Ta byla vyplněna jednou neřadovou plackou a splitkem s doom-deathovým projektem SUMRAK.

A jak tedy s novinkou? Ta je oblečena do opravdu hodně vkusného kabátku, nechybějí texty ani symbolické kresby, ze kterých se dá částečně odvodit náplň té či oné skladby. Ty jsou převážně nasáklé až po okraj paganmetalovou produkcí, jejíž nejpřitažlivější tváří je naprosto nezměrná síla melodie. I navzdory nabroušenému kytarovému zvuku jsou všechny skladby nesmírně chytlavé, nemluvě o čistém vokálu, jehož kvalit je využíváno hlavně v refrénech. Hudba tak často připomíná ryzí výpravu bohatýrů, kteří si před bitvou prozpěvují své oblíbené hymny.

Чёрные ОзёраNěco podobného jsem už před časem slyšel od slavnějších kolegů NOMANS LAND, ovšem Чёрные Озёра opěvují poněkud jiné formy kultur a spíše se upínají na velikost ruských bájí a pověstí. Hodně blyštivou funkci si pak napříč albem nesou klávesové nástroje, jejichž panorama působí na hudbu stejně hojně, jako déšť na vedrem rozpraskanou půdu. Navíc jsou to právě klávesy, kterým se daří místy korigovat rozbouřená zákoutí tradičního black metalu, čili když se všechny tyto atributy spojí v jeden celek, funguje to. Konzervativní středoevropan si však bude muset zvyknout na „nerockový“ ruských jazyk, jehož ohebnost je zkrátka jiná. Na druhou stranu… představte si českou Popelku v angličtině. Nevím, asi by to nefungovalo. Ale takhle? Чёрные Озёра jsou ve při vyprávění svých legend upřímní, přirození a v neposlední řadě jsou schopni dát dohromady chytlavé písně bez patosu.

„Горечь“ je příjemná kolekce melodických skladeb s národností tématikou. Velké plus také spatřuji v členitosti všech skladeb, jež jsou sice spojeny jednou nití, ale zároveň nesplývají v jednu. Pokud vám tedy není cizí melodický druh pagan metalu a rádi byste okusili trochu něco jiného, zkuste třeba právě tento kousek hudby „černého jezera“.

ALL

http://vk.com/blacklakes

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *