Хладновзор – Белый лабиринт (CD-2014, Deleting Soul Records)

Белый лабиринтDalšího zástupce ruské scény jsem sliboval a je to opravdu tady. Хладновзор (KHLADNOVZOR) je poměrně mladý výplod tamního undergroundu, kterému vdechl život umělec říkající si Morokh. Tento člověk je kompletně podepsán i pod debutovou deskou („White Labyrinth“), byť v prostém bookletu není o této informaci ani zmínka. V jednoduchém přebalu se nacházejí jen texty v azbuce a osobně si nejsem jist, jestli jsou tam úplně všechny. Ono i celkové grafické zpracování je hodně nevýrazné a těžko přesně určit, zda-li výsledek dopadl přesně tak, jak autor dopředu zamýšlel…

Ať už je to však jak chce, stránka hudební je přece jen o dost lákavější a sám za sebe jsem až překvapen, kterak mě tento debut dokázal oslovit. Nebylo to sice instrumentálními výkony, rafinovaností, zvukem, originalitou… ale naprosto skvělou atmosférou! Co ostatně čekat od projektu, jehož žánrovou škatulkou je bezelstný depressive black metal? Na ničem jiném vlastně ani záviset nemůže!Naštěstí Morokh tuto důležitou funkci svým projektem plní od první do poslední vteřiny. Jeho hudba zní opravdu dostatečně mrazivě, kytarová tempa jsou pomalá, někdy středně rychlá a vokály překypují tradičním havraním řevem a sténáním. Zkrátka taková klasická šablona tohoto žánru, jehož představitelé bývají často obviňováni z pozérství. U KHLADNOVZOR ovšem cítím trochu něco jiného. Z mého pohledu se jedná o dosti příjemnou DIY zpověď, při které není třeba si nasazovat na hlavu oprátku. Tady se opravdu hraje jen na sílu a kouzla zasněžených a promrzlých končin! Je však trochu škoda, že nahrávku nezdobí kultivovanější zvuk, neboť hlavně kytarové melodie by tím získaly na ještě větší svěžesti. Je opravdu zajímavé, kterak se hlavní protagonista s tímto prvkem vypořádal, neboť právě kytarové linky jsou uchu lahodící a neskonale příjemné.

Jak tedy s „White Labyrinth“ naložit? Asi takto. Je třeba brát v potaz, že se jedná o čistý a nefalšovaný produkt undergroundu. Má své klady, má svá kouzla i nezpochybnitelné zápory. Jak jsem se už výše zmínil, tím největším mínusem je zvuk, byť jisté neandrtálství k této metalové formě svým způsobem patří. A to je přesně ono! Někdy i takový produkt, jakým je toto CD, dokáže mnohem víc, než profesionálně znějící anonym. Debut KHLADNOVZOR je určen fanouškům kapel, jako jsou SOMBRES FORETS, VINTERRIKET, COLDWORLD atd.

ALL

http://nihilart.bandcamp.com/album/khladnovzor-white-labyrinth

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *